20. 12. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Svíčková s omáčkou marchand de vin je lahodný francouzský pokrm, který spojuje tradiční českou svíčkovou omáčku s francouzskou omáčkou marchand de vin. Recept vám krok za krokem ukáže, jak připravit tuto bohatou a chutnou omáčku, která skvěle doplní pečené kousky hovězího masa. Vyzkoušejte tento gourmet pokrm doma a překvapte své blízké nevšední kombinací chutí!
Suroviny
- 600g hovězí svíčková
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 200g slaniny
- 50g sádlo
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce rajčatový protlak
- 1 lahev víno marchand de vin
- sůl, pepř, nové koření, bobkové list
Postup
- Oloupejte a nakrájejte cibuli, mrkev, petržel a slaninu na kostičky.
- Na rozpáleném sádle osmažte zvolna zbarvenou cibuli a mrkev.
- Přidejte maso nakrájené na kostky, zpěníme z obou stran.
- Dokysela osmažte slaninu, přidejte do masa, promíchejte, osolte, opepřete a přidejte nové koření.
- Přidejte vodu a uveďte k varu, povaříme asi 1 hodinu.
- Mouku lehce osmahneme na pánvi, zalijeme vínem a přivedeme k varu.
- Pak odstavme omáčku a protlačíme rajče.
- Pak omáčku vmícháme do masa, podáváme s houskovým knedlíkem a domácí šlehačka.




