25. 12. 2025
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Užijte si exotickou chuťovou explozi s iráckou baklavou! Tento tradiční dezert se skládá z tenkých vrstev listového těsta, plněných oříšky a přelitých sladkým sirupem. Vyzkoušejte recept na chuťovou bombovou iráckou baklavu a okusíte lahodnou kombinaci vůní a chutí Orientu.
Suroviny
- 450 g listového těsta
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g másla
- 150 g cukru
- 1 lžička skořice
- 150 ml medu
- 150 ml vody
Postup
- Nejprve si připravíme náplň. V míse smícháme mleté vlašské ořechy, cukr a skořici.
- Na pánvi rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout.
- Na pekáč položíme několik listů těsta a potřeme je rozpuštěným máslem. Opakujeme tento postup, dokud nemáme naskládané všechny listy těsta.
- Na poslední vrstvu těsta posypeme připravenou náplň a zarovnáme ji do rovnoměrné vrstvy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud není baklava zlatavá.
- V menší hrnci smícháme med s vodou a přivedeme k varu. Horký medový sirup zalijeme přes upečenou baklavu.
- Nechejte baklavu vychladnout a poté ji můžete krájet na čtverce nebo trojúhelníky a podávat.




