27. 12. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignon s pomerančem je lahodné francouzské jídlo bohaté na chutě, které vás jistě překvapí. Tato kombinace hovězího masa, zeleniny, koření a osvěžující příchuti pomeranče je skvělou volbou pro večeři s rodinou nebo na oslavu. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, jak jednoduché a chutné může být vaření luxusního jídla.
Suroviny
- 800 g hovězího masa (např. hrudníček nebo plec)
- 2 pomeranče
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 větší petrželový kořen
- 200 g slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 750 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce oleje
- sůl, pepř, bobkový list, tymián
Postup
- Na pánvi rozpálenou s olejem opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Poté ji vyndáme a dáme stranou.
- Maso osolíme, opepříme a osmahneme na pánvi ve větších kouscích. Poté masa také vyndáme a dáme stranou.
- Na stejnou pánev přidáme nasekanou cibuli, česnek, nakrájenou petrželovou na kostičky, oloupanou a nakrájenou mrkev a necháme zesklovatět.
- Pak vrátíme maso i slaninu zpět do hrnce, posypeme moukou a dobře promícháme.
- Slijeme přes síto vývar a víno, přilijeme je do hrnce a přidáme rajčatový protlak, bobkový list a tymián.
- Osolíme a opepříme dle chuti a dusíme na mírném ohni pod poklicí asi 2-3 hodiny, dokud maso není měkké. Občas promícháme.
- Pomeranče oloupeme a jejich dužinu rozdělíme na malé kousky. Přidáme do hrnce a necháme ještě chvíli provařit.
- Pokrm můžeme podávat s bramborovou kaší nebo pečivem. Dobrou chuť!




