27. 12. 2025
Autor: Roman Žák
Hovězí bourguignon s pomerančem
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí bourguignon s pomerančem je lahodné francouzské jídlo bohaté na chutě, které vás jistě překvapí. Tato kombinace hovězího masa, zeleniny, koření a osvěžující příchuti pomeranče je skvělou volbou pro večeři s rodinou nebo na oslavu. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, jak jednoduché a chutné může být vaření luxusního jídla.

Suroviny

  • 800 g hovězího masa (např. hrudníček nebo plec)
  • 2 pomeranče
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 větší petrželový kořen
  • 200 g slaniny
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 750 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř, bobkový list, tymián

Postup

  1. Na pánvi rozpálenou s olejem opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Poté ji vyndáme a dáme stranou.
  2. Maso osolíme, opepříme a osmahneme na pánvi ve větších kouscích. Poté masa také vyndáme a dáme stranou.
  3. Na stejnou pánev přidáme nasekanou cibuli, česnek, nakrájenou petrželovou na kostičky, oloupanou a nakrájenou mrkev a necháme zesklovatět.
  4. Pak vrátíme maso i slaninu zpět do hrnce, posypeme moukou a dobře promícháme.
  5. Slijeme přes síto vývar a víno, přilijeme je do hrnce a přidáme rajčatový protlak, bobkový list a tymián.
  6. Osolíme a opepříme dle chuti a dusíme na mírném ohni pod poklicí asi 2-3 hodiny, dokud maso není měkké. Občas promícháme.
  7. Pomeranče oloupeme a jejich dužinu rozdělíme na malé kousky. Přidáme do hrnce a necháme ještě chvíli provařit.
  8. Pokrm můžeme podávat s bramborovou kaší nebo pečivem. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *