23. 8. 2025
Autor: Veronika Seidlová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš lahodný recept na veganskou quiche s křupavou „slaninou“, který je plný chutí a zdravých surovin. Tato rostlinná verze tradičního francouzského jídla je skvělou volbou pro vegany i nevegany, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Sýrová náplň a křupavá „slanina“ tvoří dokonalou kombinaci, která potěší vaše chuťové buňky. Připravte si tuto lahůdku pro svou rodinu nebo přátele a ukažte jim, že veganství může být skvělou alternativou k tradičním receptům. Buďte kreativní a dejte prostor vaší fantazii při vytváření vlastní verze tohoto chutného pokrmu. Vaše chuťové buňky vám budou vděčné!
Suroviny
- 1 balení veganského lívance (nebo recept na domácí těsto)
- 200g tofu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100g cherry rajčat
- Čerstvé bylinky podle chuti (např. petrželka, tymián)
- 100g křupavé veganské slaniny
- 2 lžíce kvasnicového droždí
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari koření
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme quiche těsto dle receptu nebo použijeme hotové veganské lívance. Těsto vyválíme a vložíme do formy na pečení.
- Tofu rozdrobíme vidličkou do mísy a přidáme do něj kvasnicové droždí, kurkumu, kari koření, sůl a pepř. Promícháme a necháme odstát.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Na pánvi osmažíme křupavou veganskou slaninu, poté přidáme cibuli a česnek a osmažíme dozlatova.
- Rajčata a bylinky nakrájíme na menší kousky a přidáme k tofu směsi. Přidáme také obsah pánve s osmaženou cibulí a česnekem. Vše důkladně promícháme.
- Tofu směsí naplníme připravené těsto v formě a rozetřeme do rovnoměrné vrstvy. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu 30-40 minut, nebo dokud těsto nezezelená.
- Po upečení necháme quiche vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť!




