18. 10. 2025
Autor: Veronika Seidlová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou a zdravou polévku z batátů a červené čočky! Tento recept je plný chutí a živin, které posílí váš imunitní systém a zahřejí vaše tělo. Sledujte náš jednoduchý postup a užijte si tuto lahodnou polévku jako hlavní chod nebo jako svačinu. Vaše chuťové buňky vám za to budou vděčné!
Suroviny
- 2 středně velké batáty
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek červené čočky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 l. zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Oloupejte a nakrájejte batáty na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte do pánve nakrájené batáty a nechte chvíli restovat.
- Přidejte koření (kmín, koriandr, kurkuma) a promíchejte.
- Přilijte zeleninový vývar, přidejte červenou čočku a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud není batát měkký.
- Po vaření polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci. Případně přidejte vodu, pokud je příliš hustá.
- Ochutnejte solí a pepřem a podle potřeby dochuťte.
- Podávejte teplou s plátkem citronu nebo nastrouhaným sýrem. Dobrou chuť!




