19. 11. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Využijte sílu zeleniny a exotického kokosového mléka v našem receptu na zeleninové rizoto! Jednoduchý a zdravý pokrm, který zaujme svou krémovostí a jemnými chutěmi. Ideální volba pro vegetariány nebo jako lehká večeře pro celou rodinu. Přečtěte si, jak na to, a získejte skvělé tipy na přípravu tohoto lahodného rizota. Přidejte trochu rozmanitosti do svého jídelníčku s tímto syceným, ale lehkým jídlem, které je plné vitamínů a aromatických chutí. Navštivte náš web a objevte, jak jednoduché a rychlé může být přivítat kousek exotiky na vašem talíři!
Suroviny
- 1 šálek rýže Arborio
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cuketa
- 1 červená paprika
- 100 g zeleného hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- 400 ml kokosového mléka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá bazalka nebo koriandr pro ozdobení
Postup
- Na středně velké pánvi na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1 minutu.
- Přisypte rýži a za stálého míchání ji restujte, dokud nezačne být průhledná, asi 2 minuty.
- Přidejte nakrájenou cuketu a papriku a restujte vše společně asi 5 minut.
- Zvyšte teplotu, přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar. Dobře promíchejte a vařte, dokud rýže neabsorbuje většinu tekutiny a je skoro měkká, přibližně 15 minut. Občas promíchejte.
- Přisypte hrášek a vařte ještě asi 5 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké a rýže je krémová.
- Okuste a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Garnišujte čerstvými bylinkami a ihned podávejte.




