21. 12. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo květákových placiček s bylinkovým dipem! Tento recept kombinuje jemnou chuť květáku s čerstvými bylinkami a křupavou texturou, ideální pro lehký oběd nebo jako zdravý snack. Květákové placičky jsou skvělé pro ty, kteří hledají nízkokalorické, ale zároveň chutné jídlo. K placičkám je přiložen jednoduchý návod na bylinkový dip, který dodá vašemu pokrmu svěžest a bohatší chuť. Vyzkoušejte tento jedinečný recept, který osloví celou rodinu!
Suroviny
- 1 středně velký květák (přibližně 600 g)
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 100 g strouhaného sýra (mozzarella nebo jiný podle chuti)
- 1 lžička prášku do pečiva
- Soľ a pepř dle chuti
- Olej na smažení
Na bylinkový dip
- 200 g kysaná smetana nebo bílý jogurt
- 1 svazek čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka, koriandr)
- Soľ a černý pepř dle chuti
- 1 stroužek česneku
Postup
- Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. Povařte ve vodě asi 5 minut, až bude poloměkký. Poté květák sceďte a nechte vychladnout.
- V misce smíchejte vejce, prolisovaný česnek, soľ, pepř a mouku s práškem do pečiva, aby vznikla hladká směs.
- Do směsi přidejte vychladlý květák a strouhaný sýr, a promíchejte tak, aby byly růžičky obalené těstem.
- Na pánvi rozehřejte olej. Vezměte lžíci těsta a opražte z obou stran dozlatova, každou placičku smažte asi 3-4 minuty z každé strany.
- Mezitím si připravte dip. Smíchejte kysanou smetanu nebo bílý jogurt, jemně nasekané bylinky, přidajte prolisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti a dobře promíchejte.
- Hotové placičky podávejte ihned, nejlépe s připraveným bylinkovým dipem.




