13. 10. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční francouzské kuchyně s naším receptem na Quiche Lorraine s křehkou kůrou. Tento luxusní koláč kombinuje savouré chutě slaniny, šťavnatého sýra a lahodné smetanové náplně, která je dokonale umístěna v křupavém a máslovém těstě. Recept je jednoduše sledovatelný a zaručuje, že dosáhnete perfektního výsledku za každého pokusu. Hodí se jako bohatá snídaně, elegantní brunch nebo lehká večeře. Upečte si doma kousek Francie s Quiche Lorraine s křehkou kůrou a přeneste si kulinářský zážitek přímo na váš stůl.
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
- 1/2 lžičky soli
- 2-3 lžíce studené vody
- 200 g anglické slaniny nebo šunky, nakrájeného na kostičky
- 150 g tvrdého sýra (např. gruyère), nastrouhaného
- 3 velké vejce
- 250 ml smetany
- 120 ml mléka
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Nejdříve připravte těsto: mouku, máslo a sůl dáme do misky a prsty nebo pomocí mixéru vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme vodu a rukama zpracujeme do hladkého těsta. Poté těsto zabalené v potravinové fólii necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.
- Mezitím si předehřejte troubu na 190°C a připravte si pekáč na quiche. Těsto vyválejte na potřebnou velikost, aby pasovalo do pekáče, a těsto jemně vtlačte do formy, včetně okrajů.
- Na těsto rozmístíme nakrájenou slaninu nebo šunku a posypeme nastrouhaným sýrem.
- V míse smíchejte vejce, smetanu, mléko, muškátový oříšek, sůl a pepř. Tuto směs rovnoměrně rozlijte nad sýrem a slaninou ve formě.
- Quiche pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, než bude vrch krásně zlatý a náplň pevná.
- Po upečení nechte quiche chvíli odpočinout před podáváním.




