13. 10. 2025
Autor: Eliška Krejčová
Quiche Lorraine s křehkou kůrou
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo tradiční francouzské kuchyně s naším receptem na Quiche Lorraine s křehkou kůrou. Tento luxusní koláč kombinuje savouré chutě slaniny, šťavnatého sýra a lahodné smetanové náplně, která je dokonale umístěna v křupavém a máslovém těstě. Recept je jednoduše sledovatelný a zaručuje, že dosáhnete perfektního výsledku za každého pokusu. Hodí se jako bohatá snídaně, elegantní brunch nebo lehká večeře. Upečte si doma kousek Francie s Quiche Lorraine s křehkou kůrou a přeneste si kulinářský zážitek přímo na váš stůl.

Suroviny

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2-3 lžíce studené vody
  • 200 g anglické slaniny nebo šunky, nakrájeného na kostičky
  • 150 g tvrdého sýra (např. gruyère), nastrouhaného
  • 3 velké vejce
  • 250 ml smetany
  • 120 ml mléka
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Nejdříve připravte těsto: mouku, máslo a sůl dáme do misky a prsty nebo pomocí mixéru vytvoříme drobenku. Postupně přidáváme vodu a rukama zpracujeme do hladkého těsta. Poté těsto zabalené v potravinové fólii necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Mezitím si předehřejte troubu na 190°C a připravte si pekáč na quiche. Těsto vyválejte na potřebnou velikost, aby pasovalo do pekáče, a těsto jemně vtlačte do formy, včetně okrajů.
  3. Na těsto rozmístíme nakrájenou slaninu nebo šunku a posypeme nastrouhaným sýrem.
  4. V míse smíchejte vejce, smetanu, mléko, muškátový oříšek, sůl a pepř. Tuto směs rovnoměrně rozlijte nad sýrem a slaninou ve formě.
  5. Quiche pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, než bude vrch krásně zlatý a náplň pevná.
  6. Po upečení nechte quiche chvíli odpočinout před podáváním.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *