6. 9. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční českou svíčkovou pečenou s bramborem, který potěší celou rodinu. Svíčková je pečené maso s omáčkou z kořenové zeleniny, smetany a sušených hub, podávané s restovanými brambory. Skvělá volba pro nedělní oběd nebo speciální příležitost. Zářivá chut‘ a aroma potěšení pro Vaše chuťové pohárky.
Suroviny
- 600 g svíčkové
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 lžíce oleje
- 200 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke vaření
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 bobkový list
- 15 kuliček pepře
- sůl, pepř
Postup
- Na plech dejte oloupané a nakrájené brambory, cibuli a mrkev nakrájené na kolečka.
- Svíčkovou očistěte, osolte, opepřete a položte ji na zeleninu.
- Přidejte bobkový list a kuličky pepře.
- Přilijte vývar a olej, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 50 minut.
- Pak vyndejte maso, brambory a zeleninu a maso nakrájejte na plátky.
- Zeleninu rozmixujte přidáním smetany a pomalu za stálého míchání zhoustněte moukou a osolte a opepřete.
- Servírujte maso s bramboram a omáčkou. Dobrou chuť!




