7. 9. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Tradiční český recept na vepřo-knedlo-zelo s pečeným vepřovým masem, houskovými knedlíky a dušeným zelím. Vyzkoušejte tento klasický pokrm plný chutí z rodinné kuchyně.
Suroviny
- 1 kg vepřového masa
- 500 g hlávkového zelí
- 500 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl, pepř
- majoránka, kmín
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na knedlíky. Smícháme hrubou mouku se sůlí, vejcem a trochou vody, dokud vznikne hladké těsto.
- Těsto necháme odpočinout a mezitím si nakrájíme na kostičky vepřové maso a zelí.
- Maso osmahneme na pánvi dozlatova a přidáme na něj na kostičky nakrájené zelí. Promícháme a dusíme pod pokličkou, dokud není zelí měkké.
- Mezitím uvaříme brambory, které pak rozmačkáme na kaši.
- Teď už můžeme tvarovat knedlíky z těsta a vařit je ve vroucí osolené vodě.
- Když jsou knedlíky hotové, servírujeme je s vepřovým masem se zelím a bramborovou kaší.
- Podáváme posypané majoránkou a kmínem.




