20. 9. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Klasický štrúdl s jablky je tradiční rakouský dezert, který si zamilujete! Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit lahodný štrúdl plněný sladkými jablky a skořicí. Vyzkoušejte ho ještě dnes a užijte si chuťový zážitek plný tradice a nostalgie.
Suroviny
- 400 g lístkového cesta
- 4 středně velká jablka
- 80 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 1 lžička skořice
- šťáva z 1 citronu
- strouhaná citrónová kůra
- špetka soli
Postup
- Nejprve si připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky.
- Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme jablka, krupicový cukr, skořici, citrónovou šťávu a kůru, a špetku soli. Směs dusíme asi 10 minut, dokud jablka nezměknou.
- Lístkové cesto rozprostřeme na čistém plátně a rozválíme na tenký plát.
- Na cesto rozprostřeme jablkovou náplň a pečlivě zabalíme do štrúdlu. Důkladně ucpeme konce a uložíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 30-40 minut, dokud štrúdl nezezlátne.
- Hotový štrúdl necháme trochu vychladnout a podáváme nejlépe s vanilkovou omáčkou nebo šlehačkou.




