10. 11. 2025
Autor: Ivana Černá
Vepřové koleno na pivě
zdroj: Recepty 24/7

Objavte tradiční českou kuchyni s naším receptem na vepřové koleno na pivě! Tento pikantní a šťavnatý pokrm z vepřového masa pomalu dušený v kvalitním pivu, výrazných kořeních a čerstvých bylinkách nabízí dokonalou chuť a aroma. Navíc vám poskytneme tipy na ideální přílohy a návrhy na pivo, kterým pokrm doplnit. Přinášíme jednoduchý krok za krokem průvodce, díky kterému zvládne tento lahodný recept připravit každý. Připravte si vepřové koleno na pivě jako pravý mistr a užijte si autentickou českou hostinu přímo u vás doma!

Suroviny

  • 1 vepřové koleno (asi 1,5 – 2 kg)
  • 1 litr tmavého piva
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička karibského koření
  • Bobkový list
  • Několik kuliček nového koření
  • Několik kuliček celého pepře
  • Pár kapek Worchesterové omáčky

Postup

  • Koleno očistěte, osolte a opepřete. Nechte chvíli odpočívat, aby se chuť prohnala masem.
  • Cibuli nakrájejte na hrubé kousky a spolu s rozdrceným česnekem ji rozložte do pekáče.
  • Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř.
  • Koleno položte na cibuli a česnek, přidejte koření a vše zalijte pivem.
  • Povrch kolena můžete posypat mletou paprikou a karibským kořením pro intenzivnější chuť.
  • Předehřejte troubu na 180°C a koleno pečte přikryté alobalen nebo víkem po dobu asi 2 hodin. Nezapomeňte koleno během pečení občas podlít pivem a výpekem, aby bylo šťavnaté a křupavé.
  • Posledních 30 minut pečení koleno odkryjte a zvýšte teplotu v troubě na 200°C, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůrka.
  • Hotové koleno servírujte s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselými okurkami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *