18. 11. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku české kuchyně s naším receptem na vepřové koleno na pivu. Tento jednoduchý a chutný recept je perfektní pro přípravu úžasně šťavnatého a křupavého vepřového kolena. V kombinaci s aromatickým pivem a bylinkami je tento pokrm ideální volbou pro jakoukoliv příležitost. V našem průvodci naleznete krok za krokem instrukce, díky kterým dosáhnete perfektně upečeného kolena plného chutí. Ať už plánujete rodinný oběd či večeři s přáteli, vepřové koleno na pivu je vždycky správnou volbou. Klikněte a zjistěte, jak na to!
Suroviny
- 1 vepřové koleno (asi 1,5 až 2 kg)
- 3 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 1 lahev piva (nejlépe tmavého)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- Soľ a čerstvě mletý černý pepř
- 1–2 lžíce oleje nebo sádla
Postup
- Koleno důkladně omyjte a osušte. Naporcuje ho na větší kusy, pokud je to potřeba, a ze všech stran důkladně osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo a koleno z každé strany krátce opečte, dokud se nevytvoří zlatohnědá kůrčička. Poté koleno přeneste do pekáče.
- Na stejné pánvi, kde jste opékali koleno, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujte dozlatova. Přidejte papriku a krátce orestujte, aby se uvolnily její aromata.
- Přidejte pivo a nechejte krátce prohřát, poté vše přelijte přes koleno v pekáči.
- Do pekáče přidejte majoránku, tymián a trochu soli, nebo podle chuti. Pečte v předehřáté troubě zhruba 2 hodiny, nebo dokud není maso měkké a od kosti se snadno odděluje.
- Během pečení koleno občas podlévejte vznikající šťávou a případně přidejte trochu vody, pokud by bylo třeba. To zaručí, že koleno zůstane šťavnaté.
- Hotové koleno podávejte s bramborami nebo chlebem a vhodnou zeleninovou oblohou.




