23. 12. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Skvělý recept na pečeného krocana se šťavnatým švestkovým nádivkem. Vyzkoušejte tento tradiční vánoční pokrm plný chutí a vůní, které určitě potěší celou rodinu. S naším receptem na pečeného krocana se švestkovým nádivkem si jistě získáte vaše hosty!
Suroviny:
- 1 krocan (cca 3-4 kg)
- 200 g sušených švestek
- 100 g ořechů
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- čerstvá majoránka
- sůl, pepř
- olej
Postup:
- Švestky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat.
- Ořechy nasekáme a smícháme s drobně nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a nasekanou majoránkou.
- Přidáme namočené švestky a důkladně promícháme.
- Krocanovi rozetřeme směs dovnitř i vně a pečlivě zabalíme do alobalu.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a krocan pečeme cca 2,5-3 hodiny, občas ho otočíme a zalijeme vlastní šťávou.
- Po upečení krocan vybalíme, necháme odpočinout a nakrájíme na porce.




