29. 4. 2024
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné italské risotto s houbami a smetanou, které okoření váš jídelníček novými chutěmi a vůněmi. Tento recept je jednoduchý na přípravu a jeho bohatá chuť potěší každého milovníka gastronomie. Připravte si ho doma a užijte si skvělou kombinaci hladké rýže, aromatických hub a krémové smetany.
Suroviny
- 200g rýže na risotto
- 200g hub (ideálně žampiony nebo sušené houby)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekané petržele
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozpalte olivový olej a máslo.
- Přidejte nasekanou cibuli a prolisovaný česnek a restujte dozlatova.
- Přidejte rýži a restujte ji, dokud se neproleje, asi 2 minuty.
- Přilijte polovinu vývaru a vařte za občasného míchání do té doby, dokud rýže nenasaje veškerou tekutinu.
- Po částech přilijte zbytek vývaru a vařte stále míchání, dokud rýže nedosáhne požadované konzistence.
- Přidejte na kostičky nakrájené houby a vařte ještě chvíli, dokud nezměknou.
- Přidejte smetanu, promíchejte a nechte provařit asi 2 minuty.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Před podáváním posypte nasekanou petrželí.




