Objavte tajemství dokonalé italské pizzy Margherita s naším jednoduchým a přesným receptem! Dozvíte se, jak připravit křupavé těsto, aromatický rajčatový základ a jaký sýr zvolit pro autentickou chuť. Idealní recept pro večer s přáteli nebo rodinou. Vyzkoušejte a přeneste kus Itálie do své kuchyně!
Suroviny
- 250 g pšeničné mouky (ideálně typu 00 pro pizzu)
- 7 g sušeného droždí
- 190 ml vlažné vody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g čerstvého mozzarelly
- 150 ml rajčatového protlaku
- Čerstvé bazalkové listy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej na dochucení
Postup
- Začneme přípravou těsta. V misce smícháme mouku, droždí, sůl a cukr. Přidáme vlažnou vodu a olivový olej a hněteme rukou nebo pomocí robotu, dokud nevznikne hladké a elastické těsto.
- Těsto přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravíme rajčatový základ. Rajčatový protlak ochutíme solí, pepřem a trochou olivového oleje.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na tenký plát. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Na těsto rovnoměrně rozetřeme rajčatový základ. Mozzarellu nakrájíme na plátky nebo ji natrháme a rozložíme na těsto.
- Pizzu pečeme v předehřáté troubě na 250 °C přibližně 10-12 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr se nerozpustí.
- Hotovou pizzu ozdobíme čerstvými bazalkovými listy a před podáváním lehce pokapeme olivovým olejem.




