Objevte kouzlo italské kuchyně s receptem na rizoto se šafránem a mořskými plody, které kombinuje bohaté chutě a aromatické ingredience. Tento luxusní pokrm je ideální pro speciální příležitosti nebo pro obyčejný večer, kdy chcete něco výjimečného. Šafrán dodává rizotu jedinečnou chuť a krásně zlatou barvu, zatímco mořské plody zaručují svěžest a plnost chuti. Užijte si krok za krokem průvodce, jak připravit toto lahodné rizoto, které ohromí každého milovníka dobrého jídla. Připravte se na gastronomický zážitek, který si zamilujete!

Suroviny

  • 200 g ryžových zrn (ideálně Arborio nebo Carnaroli)
  • 500 g směsi mořských plodů (krevety, mušle, olihně, apod.)
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 750 ml rybího vývaru
  • Štiplavka šafránu
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 50 g másla
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvá petržel (na ozdobu)

Postup

  1. Nejprve si připravte šafrán. Smíchejte šafrán s trochou horké vody a nechte stranou, aby se uvolnily aromatické látky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte do zlatova, pak přidejte česnek a restujte ještě asi minutu, než cibule a česnek zezlátnou.
  3. Přidejte ryži a za stálého míchání opečte, dokud nezačne být průsvitná a nezačne mírně osmahnout (asi 2-3 minuty).
  4. Zalijte bílým vínem a nechte ho odpařit.
  5. Poté postupně přidávejte horký rybí vývar (přibližně naběračku za naběračkou) a neustále míchejte. Vývar přidávejte, až když se předchozí dávka téměř vstřebá.
  6. Po cca 15 minutách, když je ryže téměř uvařená, přidejte směs mořských plodů a vařte, dokud nejsou plně uvařené (dodržujte doporučený čas na balení mořských plodů).
  7. Přidejte šafrán s vodou, parmazán, máslo a promíchejte. Ochutnejte a případně osolte a okořeňte.
  8. Servírujte ihned, ozdobené čerstvou petrželí.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *