Objevte kouzlo italské kuchyně s receptem na rizoto se šafránem a mořskými plody, které kombinuje bohaté chutě a aromatické ingredience. Tento luxusní pokrm je ideální pro speciální příležitosti nebo pro obyčejný večer, kdy chcete něco výjimečného. Šafrán dodává rizotu jedinečnou chuť a krásně zlatou barvu, zatímco mořské plody zaručují svěžest a plnost chuti. Užijte si krok za krokem průvodce, jak připravit toto lahodné rizoto, které ohromí každého milovníka dobrého jídla. Připravte se na gastronomický zážitek, který si zamilujete!
Suroviny
- 200 g ryžových zrn (ideálně Arborio nebo Carnaroli)
- 500 g směsi mořských plodů (krevety, mušle, olihně, apod.)
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 100 ml bílého suchého vína
- 750 ml rybího vývaru
- Štiplavka šafránu
- 100 g strouhaného parmazánu
- 50 g másla
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petržel (na ozdobu)
Postup
- Nejprve si připravte šafrán. Smíchejte šafrán s trochou horké vody a nechte stranou, aby se uvolnily aromatické látky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte do zlatova, pak přidejte česnek a restujte ještě asi minutu, než cibule a česnek zezlátnou.
- Přidejte ryži a za stálého míchání opečte, dokud nezačne být průsvitná a nezačne mírně osmahnout (asi 2-3 minuty).
- Zalijte bílým vínem a nechte ho odpařit.
- Poté postupně přidávejte horký rybí vývar (přibližně naběračku za naběračkou) a neustále míchejte. Vývar přidávejte, až když se předchozí dávka téměř vstřebá.
- Po cca 15 minutách, když je ryže téměř uvařená, přidejte směs mořských plodů a vařte, dokud nejsou plně uvařené (dodržujte doporučený čas na balení mořských plodů).
- Přidejte šafrán s vodou, parmazán, máslo a promíchejte. Ochutnejte a případně osolte a okořeňte.
- Servírujte ihned, ozdobené čerstvou petrželí.




