Objavte kouzlo tradiční indické kuchyně s naším receptem na samosy s bramborami. Tyto křupavé trojúhelníčky plněné kořeněnými bramborami jsou ideální jako předkrm nebo svačina. Recept krok za krokem, snadné sledování a tipy pro dokonalé samosy. Vyzkoušejte a přeneste chutě Indie přímo na váš stůl!
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 4 středně velké brambory
- 100 g zeleného hrášku (mražený nebo čerstvý)
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky chilli prášku
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Voda (potřebná pro těsto)
- Olej pro smažení
Postup
- V míse promíchejte mouku, trochu soli a 2 lžíce oleje, přidejte vodu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte odpočinout přikryté asi na 30 minut.
- Ve větším hrnci vařte oloupané a na kostičky nakrájené brambory do změknutí. Přidejte hrášek na posledních 5 minut vaření. Pak vodu slijte a hrubě to vše rozmačkejte.
- Na pánvi na oleji osmažte cibuli dozlatova, přidejte česnek, koriandr, kmín, kurkumu a chilli. Smažte asi 1 minutu, pak přidejte rozmačkané brambory s hráškem, osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou. Dobře promíchejte a nechte chladnout.
- Z těsta odkrajujte kousky a rozválejte je na tenké placky. Každou placku rozdělte na polovinu.
- Vezměte jednu polovinu placky, vytvarujte do kužele, naplňte směsí a okraje těsta potřete vodou. Pečně uzavřete, aby náplň nevytékala.
- Samosy smažte v dostatečném množství oleje dozlatova a křupava.
- Hotové samosy vyjměte a nechte okapat na papírových ručnících. Podávejte teplé.




