Objevte kouzlo jihoindické kuchyně s receptem na Masala Dosa s omáčkou Sambar! Tento tradiční pokrm, oblíbený pro svou křupavou dosu plněnou pikantní bramborovou masalou a doprovázenou bohatou a kořeněnou omáčkou Sambar, je ideální na jakékoli období roku. V našem podrobném receptu se dozvíte, jak připravit perfektně tenké dosy a aromatickou náplň, stejně jako tajemství výroby autentického Sambaru, který jídlo povznese na další úroveň. Připravte se na gastronomický zážitek, který potěší vaše chuťové buňky a přinese kousek Indie přímo na váš stůl.
Suroviny
- Masala Dosa těsto:
- 1 šálek rýže
- 1/3 šálku urad dal (černé gramové štípance)
- 1/4 čajové lžičky methi semena (fenugreek)
- Voda pro namáčení a mletí
- Soľ podľa chuti
- Masala Dosa náplň:
- 5 velkých brambor, oloupaných, vařených a rozdrcených
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 lžíce oleje
- 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- 2 zelené čili, jemně nakrájené
- Šťáva z jednoho limetky
- Soľ podľa chuti
- Sambar:
- 1/2 šálku toor dal (hrachové štípance)
- 1 lžíce tamarindové pasty
- 1 velká rajče, nakrájené na kousky
- 1 lžící sambhar prášek
- 1 malá mrkev, nakrájená
- 1 malá cuketa, nakrájená
- 1/4 šálku podzemnice olejná, nakrájená na kostky
- 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
- Několik kari listů
- Soľ podľa chuti
Postup
- Příprava dosa těsta:
- Namáčejte rýže, urad dal a methi semena společně alespoň 4 hodiny.
- Slijte vodu a umixujte ingredience do hladka. Přidejte vodu podle potřeby pro dosažení konzistence těsta na palacinke.
- Nechejte těsto fermentovat přes noc nebo minimálně 8 hodin ve teplém místě.
- Přidejte soľ do těsta před samotným pečením dos.
- Příprava masala dosa náplně:
- V hluboké pánvi zahřejte olej a přidejte hořčičná semínka.
- Jakmile semínka začnou praskat, přidejte cibuli a chili a smažte, dokud nebude cibule průhledná.
- Přidejte kurkumu a rozdrcené brambory, dobře promíchejte a orestujte několik minut.
- Oddělejte z plamene a přidejte šťávu z limetky a soľ.
- Příprava sambharu:
- Uvařte toor dal v tlakovém hrnci dokud není měkký.
- V hluboké pánvi ohřejte olej, přidejte hořčičná semínka, až začnou praskat, přidejte kari listy.
- Přidejte mrkev, cukety a podzemnicu olejnou a smažte několik minut.
- Přidejte rajčata, sambhar prášek a vodu a vařte, dokud nejsou zelenina měkká.
- Přidejte vařený dal, tamarindovou pastu a soľ a povařte dalších 10 minut.




