17. 8. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Italská lasagne s bohatou boloňskou omáčkou je oblíbený recept, který si zamilují všichni milovníci italské kuchyně. Krok za krokem vás provedeme přípravou této lahodné a syté pochoutky, která se hodí jak na rodinnou večeři, tak na slavnostní příležitost. Nechte se unést vůní čerstvě upečeného těsta, vrstveného s bohatou omáčkou plnou mletého masa a zeleniny. Závěrem přidejte vrstvu hustého sýra a nechte zapéct do zlatavé kůrky. Buon appetito!
Suroviny
- 500g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400g krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalky
- sůl, pepř
- 250g sušených lasagní
- 300g ricotty
- 100g strouhaného parmazánu
- 50g másla
- 50g hladké mouky
- 500ml mléka
Postup
- Na pánvi si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme mleté maso a chvilku restujeme, dokud maso nezezlátne.
- Přidáme krájená rajčata, protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř a dusíme asi 20 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku – na másle osmažíme mouku a zalijeme mlékem. Vaříme, dokud nezhoustne.
- Vymažeme pekáč máslem a na dno dáme vrstvu masa, ricotty, omáčky a lasagní. Opakujeme, dokud máme všechny suroviny.
- Posypeme parmazánem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, dokud nezezlátne.
- Po vychladnutí můžeme podávat a doplnit bylinkami podle chuti.




