14. 9. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si luxusní tiramisu s kávovým likérem, které překvapí svou jedinečnou chutí a křehkou texturou. Tento recept na tradiční italský dezert nabízí jednoduché kroky a skvělé kombinace mascarpone, kávy a likéru. Ideální volba pro slavnostní příležitosti nebo jako lahodná tečka po výjimečném jídle. Zjistěte, jak na to, a udělejte radost sobě i svým hostům s tímto nezapomenutelným dezertem.
Suroviny
- 500 g mascarpone
- 5 velkých vajec, odděleně žloutky a bílky
- 100 g cukru
- 300 ml silné kávy, ochucené 3-4 lžicemi kávového likéru
- 200-300 g dámských prstů (Savoiardi)
- Kakao na posypání
- Kávový likér
Postup
- Rozdělte vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem do hladké světlé pěny.
- Přidejte mascarpone k utřeným žloutkům a dobře promíchejte, aby směs byla bez hrudek.
- Ve zvláštní misce ušlehejte bílky do tuhého sněhu.
- Jemně vmíchejte sníh do směsi s mascarpone.
- Do kávy přimíchejte kávový likér a namočte do ní krátce dámské prsty, aby absorbovaly kávu ale nebyly příliš mokré.
- Do středně velké formy nebo skleněné mísy vkládejte vrstvu namočených dámských prstů.
- Na dámské prsty naneste vrstvu mascarpone směsi.
- Opatřete vrstvením, dokud nejsou všechny suroviny vyčerpány, kde poslední vrstvou by měla být směs mascarpone.
- Nechejte vychladnout a uležet alespoň 4-6 hodin v lednici, ideálně přes noc.
- Před podáváním posypte kakao práškem.




