6. 10. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Recept na tradiční italské rizoto
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo pravého italského rizota s naším podrobným receptem! Naučte se krok za krokem připravit toto oblíbené jídlo, které oslní každého milovníka italské kuchyně. Základem je kvalitní arborio rýže, čerstvé suroviny a správná technika vaření. Přidejte svoje oblíbené ingredience jako jsou houby, mořské plody nebo safrán a vytvořte dokonalé rizoto, které bude krémové a plné chuti. Idealní recept pro každou speciální příležitost nebo pohodovou večeři v kruhu rodiny. Klikněte a objevte tajemství skvělého italského rizota!

Suroviny

  • 1 šálek arborio rýže
  • 4 šálky teplého kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 malá cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 50 g másla
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Soľ a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. V panvici na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zpěnit asi 2 minuty. Přidejte česnek a smažte další 1 minutu.
  2. Přidejte rýži do pánve a za stálého míchání opékejte, dokud nezačne rýže být průsvitná, asi 2 minuty.
  3. Zvyšte teplotu a přilijte bílé víno. Míchejte, dokud víno téměř úplně nevypaří.
  4. Pomalu přidávejte vývar, cca půl šálku vždy, a nechte rýži absorbovat tekutinu před přidáním další dávky. Míchejte často, aby rýže nezapékala na dno. Tento krok obvykle trvá asi 18-20 minut.
  5. Jakmile je rýže měkká, ale stále má „kousavost“, odstavte z ohně. Přidejte máslo a parmazán, dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  6. Podávejte ihned, ozdobené dalším parmazánem nebo čerstvými bylinkami podle vaší volby.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *