12. 10. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodné rizoto s houbami a parmským sýrem, které okouzlí vaše chuťové pohárky! Tento recept vás provede jednoduchými kroky k dokonalému výsledku plnému bohatých chutí a krémové textury. Objevte tipy na výběr nejlepších surovin a triky, jak dosáhnout perfektní konzistence rizota. Ideální jídlo pro každou příležitost!
Suroviny
- 250 g rýže Arborio
- 500 g čerstvých hub, např. žampiony nebo lesní směs
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g parmského sýra
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo tymián) na ozdobu
Postup
- Na velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujte do zlatova.
- Přidejte na plátky nakrájené houby a smažte, dokud nevypustí veškerou vodu a nezačnou se lehce zlatit.
- Přisypte rýži a orestujte ji do průhlednosti, stále míchejte, aby se rýže nepřipálila.
- Zalijte bílým vínem a nechte alkohol odpařit.
- Přidávejte po čtvrt litrech teplý zeleninový vývar a vařte, dokud rýže není téměř měkká, přidávejte vývar postupně, jakmile se předchozí dávka vstřebá.
- Až je rýže skoro hotová, vmíchejte nastrouhaný parmský sýr a ochuťte solí a pepřem.
- Pokud máte rádi měkčí konzistenci rizota, přidejte trochu více vývaru nebo vody.
- Před podáváním nechte rizoto chvilku odpočinout, poté naservírujte ozdobené čerstvými bylinkami.




