12. 10. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Rizoto s houbami a parmským sýrem
zdroj: Recepty 24/7

Připravte si lahodné rizoto s houbami a parmským sýrem, které okouzlí vaše chuťové pohárky! Tento recept vás provede jednoduchými kroky k dokonalému výsledku plnému bohatých chutí a krémové textury. Objevte tipy na výběr nejlepších surovin a triky, jak dosáhnout perfektní konzistence rizota. Ideální jídlo pro každou příležitost!

Suroviny

  • 250 g rýže Arborio
  • 500 g čerstvých hub, např. žampiony nebo lesní směs
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g parmského sýra
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky (např. petrželka nebo tymián) na ozdobu

Postup

  1. Na velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a restujte do zlatova.
  2. Přidejte na plátky nakrájené houby a smažte, dokud nevypustí veškerou vodu a nezačnou se lehce zlatit.
  3. Přisypte rýži a orestujte ji do průhlednosti, stále míchejte, aby se rýže nepřipálila.
  4. Zalijte bílým vínem a nechte alkohol odpařit.
  5. Přidávejte po čtvrt litrech teplý zeleninový vývar a vařte, dokud rýže není téměř měkká, přidávejte vývar postupně, jakmile se předchozí dávka vstřebá.
  6. Až je rýže skoro hotová, vmíchejte nastrouhaný parmský sýr a ochuťte solí a pepřem.
  7. Pokud máte rádi měkčí konzistenci rizota, přidejte trochu více vývaru nebo vody.
  8. Před podáváním nechte rizoto chvilku odpočinout, poté naservírujte ozdobené čerstvými bylinkami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *