10. 11. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku italské kuchyně s naším receptem na Špagety Carbonara s pancettou a vejcem. Tento tradiční pokrm kombinuje slanou pancettu, bohaté vaječné žloutky a šťavnatý parmazán, což vytváří dokonale krémovou a chutnou omáčku. Recept je rychlý a snadný, ideální pro rušné večery. Krok za krokem vás provedeme přípravou tohoto oblíbeného jídla, které si zamiluje celá rodina. Vyzkoušejte naše Špagety Carbonara a pochutnejte si na pravé italské klasice přímo u vás doma!
Suroviny
- 400 g špaget
- 150 g pancetty, nakrájené na kostičky
- 4 velká vejce
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- Černý pepř, čerstvě mletý
- Sůl (podle chuti, pro vaření těstovin)
Postup
- V hrnci přiveďte k varu velké množství vody, osolte ji a uvařte špagety al dente podle návodu na obalu.
- Zatímco se těstoviny vaří, smažte pancettu na středním ohni v hluboké pánvi, dokud není křupavá. Poté vyjměte pancettu z pánve a nechte ji odkapat na papírové utěrce. Ponechte pár lžic tuku z pancetty v pánvi.
- V misce dobře rozšlehejte vejce, přidejte nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte. Ochutnejte a přidejte podle chuti čerstvě mletý černý pepř. Sůl přidávejte opatrně, jelikož parmazán i pancetta jsou již slané.
- Jakmile jsou špagety uvařené, odstavte je z ohně a s využitím kleští nebo vidlice je rychle přemístěte do pánve s tukem z pancetty. Nenechte špagety okapat příliš suché; trochu vody z vaření pomůže vytvořit omáčku.
- Zmíchejte špagety s tukem v pánvi, přidejte směs vajec a parmazánu a rychle míchejte, aby se směs vejce nesrazila, ale vytvořila krémovou omáčku, která obalí těstoviny.
- Servírujte ihned po přípravě, posypané křupavou pancettou a případně posypané dalším parmazánem a čerstvě mletým černým pepřem.




