30. 11. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Jehněčí ragú s bylinkovou polentou
zdroj: Recepty 24/7

Objevte chutný recept na jehněčí ragú s bylinkovou polentou, který je perfektní volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Tento recept kombinuje šťavnaté a aromatické jehněčí maso s krémovou polentou obohacenou o čerstvé bylinky. Jehněčí ragú je pomalu vařené do měkka s bohatou směsí bylinek a koření, zatímco polenta je připravovaná s bylinkami a máslem pro jemnou a lahodnou přílohu. Postup přípravy je jednoduchý a výsledek stojí za to! Vyzkoušejte tento skvělý recept, který potěší vaše chuťové pohárky a přinese k vašemu stolu kousek Itálie.

Suroviny

  • 500 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 150 g celeru, nakrájeného na kostičky
  • 400 g konzervovaných rajčat v kostkách
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 200 g polenty
  • 800 ml vody
  • 50 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • Fresh herbs (such as parsley or basil) for garnish

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a restujte cibuli a česnek dozlatova.
  2. Přidejte kousky jehněčího masa a opečte je ze všech stran, dokud nebudou krásně zlatavé.
  3. Přidejte mrkev a celer a pokračujte v restování dalších pár minut.
  4. Srazte oheň na střední a přidejte rajčata, červené víno, hovězí vývar, rajčatový protlak, rozmarýn a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Přikryjte pánvičku a nechte vařit na nízké teplotě po dobu asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka se nezredukuje.
  6. Během vaření masa, připravte polentu. V kastrůlku přiveďte k varu vodu. Pomalu přisypávejte polentu, stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  7. Snížte teplotu a vařte polentu na mírném ohni, míchejte, dokud nebude hustá a krémová, asi 15 minut. Přidejte máslo, parmazán a osolte a opepřete dle chuti.
  8. Jakmile je maso měkké a polenta je připravena, podávejte jehněčí ragú na bylinkové polentě, ozdobené čerstvými bylinkami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *