30. 11. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objevte chutný recept na jehněčí ragú s bylinkovou polentou, který je perfektní volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Tento recept kombinuje šťavnaté a aromatické jehněčí maso s krémovou polentou obohacenou o čerstvé bylinky. Jehněčí ragú je pomalu vařené do měkka s bohatou směsí bylinek a koření, zatímco polenta je připravovaná s bylinkami a máslem pro jemnou a lahodnou přílohu. Postup přípravy je jednoduchý a výsledek stojí za to! Vyzkoušejte tento skvělý recept, který potěší vaše chuťové pohárky a přinese k vašemu stolu kousek Itálie.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 150 g celeru, nakrájeného na kostičky
- 400 g konzervovaných rajčat v kostkách
- 200 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 200 g polenty
- 800 ml vody
- 50 g másla
- 50 g strouhaného parmazánu
- Fresh herbs (such as parsley or basil) for garnish
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a restujte cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte kousky jehněčího masa a opečte je ze všech stran, dokud nebudou krásně zlatavé.
- Přidejte mrkev a celer a pokračujte v restování dalších pár minut.
- Srazte oheň na střední a přidejte rajčata, červené víno, hovězí vývar, rajčatový protlak, rozmarýn a tymián. Osolte a opepřete podle chuti.
- Přikryjte pánvičku a nechte vařit na nízké teplotě po dobu asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka se nezredukuje.
- Během vaření masa, připravte polentu. V kastrůlku přiveďte k varu vodu. Pomalu přisypávejte polentu, stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- Snížte teplotu a vařte polentu na mírném ohni, míchejte, dokud nebude hustá a krémová, asi 15 minut. Přidejte máslo, parmazán a osolte a opepřete dle chuti.
- Jakmile je maso měkké a polenta je připravena, podávejte jehněčí ragú na bylinkové polentě, ozdobené čerstvými bylinkami.




