4. 12. 2025
Autor: Ivana Černá
Krkonošské kyselo s vejcem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte tradiční‍ českou kuchyni s ‌receptem na Krkonošské kyselo s ​vejcem. Tento⁤ jednoduchý ​a chutný ‍recept vás ​zavede do srdce Krkonoš,⁤ kde​ se tato kyselá polévka s kvasnicovým základem a vejcem podává ⁤jako ideální jídlo pro chladné dny. V našem receptu se dozvíte, jak krok za krokem připravit Krkonošské kyselo, od výběru správných surovin až po⁣ finální dochucení. Připravte si⁢ doma autentické Krkonošské kyselo s ‌bohatou chutí a voňavou texturou, které potěší‌ každého milovníka domácích polévek.

Suroviny

  • 200 g kyselého​ žitného chleba
  • 1⁣ l vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 100 g uzeného masa nebo slaniny
  • 2 lžičky mleté majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 strouhnutý černý pepř
  • Sůl
  • 2 lžíce mouky
  • 2 vejce

Postup

  1. Nejprve si na drobno nakrájejte cibuli a česnek, obojí osmažte na‍ troše tuku dozlatova.
  2. Přidejte nadrobno nakrájené ⁢uzené maso nebo​ slaninu a‍ osmažte ‍do křupava.
  3. Přidejte rozdrobený chleb a osmažte společně, aby chleba nasál všechny chutě.
  4. Zalijte vodou a přidejte kmín, ‍majoránku, černý pepř a sůl. Vařte na mírném ohni‍ asi 15 minut.
  5. Rozmíchejte mouku s trochou vody a vlijte‌ do polévky za stálého míchání, aby se nepřipálila.
  6. Polévku nechte provařit ještě ‍asi 10 minut, kdy⁣ by měla začít houstnout.
  7. Těsně před dokončením do polévky rozklepněte čerstvá‌ vejce a nechte⁤ je na​ povrchu zatuhnout. Nechte vařit, dokud nejsou vejce poškvařená, ale žloutky by měly zůstat měkké.
  8. Podávejte teplé ​s čerstvým chlebem nebo topinkami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *