4. 12. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Objevte tradiční českou kuchyni s receptem na Krkonošské kyselo s vejcem. Tento jednoduchý a chutný recept vás zavede do srdce Krkonoš, kde se tato kyselá polévka s kvasnicovým základem a vejcem podává jako ideální jídlo pro chladné dny. V našem receptu se dozvíte, jak krok za krokem připravit Krkonošské kyselo, od výběru správných surovin až po finální dochucení. Připravte si doma autentické Krkonošské kyselo s bohatou chutí a voňavou texturou, které potěší každého milovníka domácích polévek.
Suroviny
- 200 g kyselého žitného chleba
- 1 l vody
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 100 g uzeného masa nebo slaniny
- 2 lžičky mleté majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 strouhnutý černý pepř
- Sůl
- 2 lžíce mouky
- 2 vejce
Postup
- Nejprve si na drobno nakrájejte cibuli a česnek, obojí osmažte na troše tuku dozlatova.
- Přidejte nadrobno nakrájené uzené maso nebo slaninu a osmažte do křupava.
- Přidejte rozdrobený chleb a osmažte společně, aby chleba nasál všechny chutě.
- Zalijte vodou a přidejte kmín, majoránku, černý pepř a sůl. Vařte na mírném ohni asi 15 minut.
- Rozmíchejte mouku s trochou vody a vlijte do polévky za stálého míchání, aby se nepřipálila.
- Polévku nechte provařit ještě asi 10 minut, kdy by měla začít houstnout.
- Těsně před dokončením do polévky rozklepněte čerstvá vejce a nechte je na povrchu zatuhnout. Nechte vařit, dokud nejsou vejce poškvařená, ale žloutky by měly zůstat měkké.
- Podávejte teplé s čerstvým chlebem nebo topinkami.





