17. 12. 2025
Autor: Martin Roubec

zdroj: Recepty 24/7
Připravte si lahodné Pikantní krevety s mangem, exotický pokrm, který zaujme každého milovníka kuchyně. Tento jednoduchý recept kombinuje sladkost zralého manga s pikantním nádechem čerstvých krevet a aromatických koření. Ideální volba pro rychlou večeři nebo pestrý oběd, který potěší svou svěžestí a bohatými chutěmi. Nechte se inspirovat naším podrobným návodem a připravte si tento gurmánský zážitek doma!
Suroviny
- 450 g krevet, oloupaných a zbavených střívka
- 1 zralé mango, oloupané, nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenké kroužky
- 1 čerstvý červený chilli, jemně nakrájený
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce oleje na smažení (nejlépe arašídový)
- Čerstvý koriandr nebo bazalka na ozdobu
Postup
- V malé misce smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a hnědý cukr, dokud se cukr úplně nerozpustí. Tuto směs odložte.
- V hlubší pánvi rozehřejte olej na střední až vysoké teplotě. Přidejte krevety a smažte je asi 2-3 minuty, než začnou měnit barvu.
- Přidejte česnek a chilli. Smažte další 1 minutu, aby se uvolnily aroma.
- Přidejte papriku a mango a restujte společně asi 2 minuty, přičemž občas zamíchejte.
- Přilijte připravenou směs z limetkové šťávy a nechejte vařit další 1-2 minuty, dokud vše není dobře prohřáté a krevety nejsou plně uvařené.
- Na závěr přidejte jarní cibulky a promíchejte.
- Přeneste na talíře a ozdobte čerstvým koriandrem nebo bazalkou.




