21. 12. 2025
Autor: Martin Roubec

zdroj: Recepty 24/7
Objavte chutné a zdravé zeleninové kari s kokosovým mlékem! Tento lákavý recept je ideální pro vegany i milovníky zeleniny. Jednoduchý na přípravu, bohatý na exotické chutě a výživný – perfektní volba pro zdravý oběd či večeři. Připravte si doma kulinářský zážitek s touto lákavou směsí čerstvé zeleniny, aromatických koření a krémového kokosového mléka. Přečtěte si recept a další tipy na našem blogu a vychutnejte si úžasné kari, které osloví každého!
Suroviny
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce kari koření
- 200 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 150 g mrkve, nakrájené na kostičky
- 200 g cukety, nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 400 ml kokosového mléka
- 100 ml zeleninového vývaru
- 200 g čerstvého špenátu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Na dochucení: čerstvá koriandr nebo petržel
Postup
- Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte rostlinný olej. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne, asi 3-5 minut.
- Přidejte česnek, zázvor a kari koření a smažte další minutu, než se uvolní aroma koření.
- Přidejte nakrájené brambory a mrkev a promíchejte. Smažte asi 5 minut, poté přidejte cuketu a červenou papriku a smažte dalších 5 minut.
- Zalijte směs kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechejte pomalu bublat asi 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte špenát a vařte dalších 5 minut, dokud špenát neuvadne. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem nebo petrželí a podávejte s rýží nebo chlebem naiv.




