24. 12. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Risotto s hříbky a tymiánem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na Risotto s hříbky a tymiánem. Tento luxusní a krémový pokrm kombinuje dokonalou harmonii čerstvých hříbků, aromatického tymiánu a kvalitního parmazánu. Perfektní volba pro romantickou večeři nebo jako hlavní chod při rodinných oslavách. Podívejte se na jednoduchý postup a tipy, jak dosáhnout té nejlepší textury a chutě.

Suroviny

  • 300 g arborio rýže
  • 500 g čerstvých hříbků (nebo jiných hub)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 40 g másla
  • 50 g parmezánu
  • Čerstvý tymián
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Olivový olej

Postup

  1. Zahřejte zeleninový vývar a nechte ho na mírném ohni.
  2. Na velké pánvi rozpalte olivový olej a přidejte nasekanou cibuli. Restujte dozlatova.
  3. Přidejte na plátky nakrájené hříbky a jemně osmahněte, dokud nezměknou.
  4. Přimíchejte nasekaný česnek a tymián, restujte asi minutu.
  5. Přisypejte rýži a nechte ji krátce osmahnout, dokud nezačne být průsvitná.
  6. Podlijte vínem a za stálého míchání vařte, dokud rýže nevsákne veškeré víno.
  7. Přidávejte vývar po naběračkách tak, aby rýže byla stále pokrytá tekutinou. Mezi přidáním každé další naběračky počkejte, dokud rýže neabsorbuje předchozí množství vývaru.
  8. Když je rýže al dente (měkká, ale stále s pevným středem), vmíchejte máslo a nastrouhaný parmezán. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  9. Podávejte ihned, ozdobené čerstvým tymiánem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *