14. 10. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na říze ve šťavnaté omáčce s bazalkou, který vám jistě zaručí chutný a nasytící pokrm pro celou rodinu. S čerstvými bylinkami a kořením se tento pokrm stane oblíbenou volbou pro vaření každý den. Navíc je připraven rychle a jednoduše, takže ho můžete snadno zařadit do svého jídelníčku. Podívejte se na náš recept a naučte se, jak připravit tento lahodný pokrm doma!
Suroviny
- 4 plátky vepřového masa (řízek)
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Řízky omyjeme, osušíme a naklepeme do tenkého plátu.
- V míse si připravíme tři talíře – jeden s moukou, druhý s rozšlehaným vejcem a poslední se strouhankou.
- Řízky osolíme a opepříme, poté obalíme nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme řízky z obou stran dozlatova.
- Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na ní dozlatova.
- Přidáme kuřecí vývar a necháme provařit asi 10 minut.
- Poté přidáme smetanu a necháme provařit dalších 5 minut.
- Nakonec omáčku osolíme, opepříme a přidáme nasekanou bazalku.
- Hotové řízky podáváme zalité šťavnatou omáčkou s bazalkou.




